پارس آی سی تی
مروری بر مهمترین اخبار اقتصادی امروز

تراز تجاری از منفی تا مثبت، ابهام در آینده

تراز تجاری از منفی تا مثبت، ابهام در آینده

پارس آی سی تی: با وجود مثبت شدن تراز تجاری در دو ماه ابتدایی امسال، ابهامات در سیاست های ارزی پیش بینی شرایط صادرات و تجارت تا آخر سال را دشوار كرده است.


به گزارش پارس آی سی تی به نقل از ایسنا، با وجود اینكه تراز تجاری كشور در دو ماه ابتدایی امسال نزدیك به یك میلیارد دلار مثبت شده است، رئیس كنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی می گوید با عنایت به ابهاماتی كه سیاست های ارزی تولید كرده، نمی توان شرایط صادرات و تجارت را حتی برای آخر سال پیش بینی نمود.
به گفته محمد لاهوتی، "با توجه به ابهاماتی كه سیاست های ارزی تولید كرده، نمی توان شرایط صادرات و تجارت را حتی برای اواسط تابستان پیش بینی نمود، چه رسد بتوان برای آخر سال چشم اندازی در نظر گرفت. ملاك قضاوت ما درباره رشد اقتصادی، آمارهای موجود است اما اگر بخواهیم با عنایت به آنچه در بازار می گذرد اظهار نظر نماییم باید گفت سیاست های ارزی ابهاماتی را بوجود آورده است. اكنون گفته می گردد كه باید ۸۰ درصد ارز حاصل از صادرات به سامانه نیما بازگردد".
وی خاطرنشان كرده است: اگر قرار باشد نرخ ارز ۴۲۰۰ تومان باشد، بطور قطع در بخش های صنعتی و تولیدی خیلی برای صادركننده توجیه نخواهد داشت كه ارز حاصل از صادرات خویش را با قیمت ۴۲۰۰ تومانی وارد سامانه نیما كند، چون كه بررسی های كوتاه نشان داده است كه در بخش های مختلف صادركنندگان برای تامین مواد اولیه خود ملزم به پرداخت چه هزینه هایی هستند. بر این اساس اگر قرار باشد آنها ارز حاصل از صادرات خویش را به قیمت ۴۲۰۰ تومان وارد این سامانه كنند، بطور قطع ضرر می كنند و انجام این كار برای آنها منطقی نیست.
چرا هندوانه و گوجه فرنگی؟
از طرفی، تراز بازرگانی بخش كشاورزی و صنایع غذایی در اولین ماه امسال به منفی ۲۵۳ میلیون دلار رسیده است. عمده محصولات آب بر از قبیل هندوانه و گوجه فرنگی بیشترین میزان صادرات از نظر وزنی و ارزی به خود اختصاص داده اند. به نظر می رسد یكی از دلایل تكرار تراز منفی بازرگانی در بخش كشاورزی و صنایع غذایی این است كه نه تنها هر ساله بر میزان و ارزش مواد اولیه وارداتی مانند ذرت و لوبیای سویا بعنوان سردمداران واردات اضافه می گردد بلكه در سوی دیگر هم شاهد صدرنشینی هندوانه آب بر و كم ارزش در جدول صادراتی هستیم. در حالیكه یك محصول ارزآور دیگر می توانست جای هندوانه را بگیرد.
میزان صادرات بخش كشاورزی و غذا در فروردین ماه امسال ۷۰۹.۲۹ هزار تن به ارزش ۴۵۳.۳۴ میلیون دلار است كه با مقایسه و محاسبه با آمار واردات بیش از یك میلیون و ۳۱۴ هزار تنی بخش كشاورزی كه ارزشی بالغ بر ۷۰۶ میلیون دلار داشته است، تراز وزنی این بخش به منفی ۶۰۵.۳۷ هزار تن و تراز بازرگانی در حوزه كشاورزی و غذا به منفی ۲۵۲.۷۶ میلیون دلار می رسد؛ ازاین رو این بخش امسال را با تراز منفی بازرگانی آغاز كرد و باید دید در انتها سال چه عددی را تجربه خواهد نمود.
خبری از لیست كالاهای صادراتی نیست
پس از نوسانات به وجود آمده در بازار ارز و تصمیم دولتم برای اتخاذ سیاست جدید، سامانه ی نیما (نظام یكپارچه سازی ارزی) راه اندازی و مقرر شد تا دلار ۴۲۰۰ تومانی به همه واردكنندگان و نیازمندان به ارز همچون مسافران، دانشجویان و تجار اختصاص پیدا كند و صادركنندگان در جهت شفاف سازی و تامین منابع ارزی كشور، ارز حاصل از صادرات خویش را بر مبنای نرخ رسمی اعلام شده به این سامانه تحویل دهند.
با وجود این باآنكه مقرر شده بود لیست اقلامی كه امكان عرضه درآمد صادراتی در این سامانه را دارند، اعلام گردد، محسن جلال پور - عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران- اظهار داشت: با وجود اعلام این تصمیم و وعده های بسیار برای انتشار لیست مورد نظر هنوز هیچ فهرستی از اقلام كالاهای صادراتی مشمول این دستورالعمل جدید منتشر نشده است.
وی اظهار نمود: هم اكنون در شرایط تحریم قرار داریم و احتمال سخت تر شدن شرایط بین المللی كشور در آینده هم وجود دارد. ازاین رو حتما باید تمهیداتی در این زمینه اندیشیده می شد كه سامانه نیما و شفاف سازی در زمینه تامین، تسهیل و شفاف سازی منابع ارزی در همین راستاست اما اینكه تمهیدات مورد نظر این باشد كه حتما لیست اقلامی معرفی شود، شاید بتوان اظهار داشت كه راه های جایگزینی هم وجود دارد و از راهكارهای دیگر هم بهره برد.
تورم ثابت نیست، افزایش حقوق ثابت مانده
افزایش حقوق كارمندان از مواردی است كه با عنایت به اهمیتی كه از لحاظ معیشتی برای افراد دارد، همواره مورد توجه قرار می گیرد. حمید حاج اسماعیلی -یك كارشناس حوزه كار- درباره افزایش ۲۰ درصدی حقوق بازنشستگان و كارمندان، اظهار نمود: دولت هر سال بر اساس نرخ تورم و افزایش قیمتها، دستمزد كارگران، كارمندان و بازنشستگان را بالا می برد ولی آنچه كه تعیین می كند با شرایط اقتصاد همخوانی ندارد. چون روند آرام و منطقی برای افزایش قیمتها و تورم وجود ندارد و ما هرچند سال یكبار دچار جهش شدید تورم و قیمتها می شویم بنابراین شاهد می باشیم كه سه گروه كارگران، كارمندان و بازنشستگان قدرت خریدشان كاسته می شود.
وی ادامه داد: گروه ها و نهادهای مدنی مثل انجمن های صنفی كارگری و كارفرمایی كه در حوزه مشمولان قانون كار به شمار می روند نقش زیادی در تعیین مزد ندارند چون سكان دار اصلی افزایش دستمزدها دولت می باشد و بودجه را دولت می نویسد بنابراین نمی توانیم نسبت به معیشت مردم یكجانبه نگری نماییم.
صادرات نفت كاهش نمی یابد
با توجه به نفت محور بودن اقتصاد ایران، صادرات این طلای سیاه همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده است و یكی از نكاتی كه در شرایط تحریم می تواند نگرانی تولید كند، كاهش صادرات این كالاست. با این حال، نرسی قربان -یك كارشناس ارشد حوزه انرژی- معتقد می باشد كاهش صادرات نفت ایران در شرایط تحریم بعید است؛ زیرا باآنكه شركت های خصوصی اروپایی نشان داده اند كه اكثرا سمت آمریكا هستند، اما از طرفی مخاطبین نفت ایران اكثرا كشورهای آسیایی هستند.
وی در مورد تاثیر خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریم ها بر صادرات نفت، اظهار نمود: این مورد تجربه جدیدی نیست. ما در سال های قبل هم این مشكلات را داشته ایم. به نظر من در این چند سال دولت و وزارت نفت زیرساختی را بوجود آورده اند كه صادرات نفت ایران حتی در شرایط تحریم در همین سطح كنونی باقی خواهد ماند و اگر كاهش داشته باشد، چشمگیر نیست.
تامین منابع بانكی خودروهای تجاری
با موافقت هیات دولت با پرداخت تسهیلات بانكی برای نوسازی و جایگزینی خودروهای تجاری فرسوده، منابع بانكی یكی از مهمترین طرح های دولت تدبیر و امید تامین شد.
سال گذشته بود كه رییس جمهوری از طرح جدید دولت برای نوسازی حدود ۲۰۰ هزار دستگاه خودروی تجاری فرسوده فعال در ناوگان حمل و نقل ظرف مدت سه سال اطلاع داد. در این طرح مقرر است خودروهای تجاری فرسوده در حال تردد در كشور بخصوص كامیون ها و كشنده ها، نوسازی شوند. اجرای این طرح علاوه بر تاثیرات قابل توجه بر كاهش مصرف سوخت و در نتیجه آلودگی هوا، تاثیر مثبتی هم بر فعالیت خودروسازان داشته و شركت های تولیدكننده خودروهای سنگین را از ركود خارج خواهد نمود.
"نه" صنایع به نوسازی
نوسازی و بهسازی صنایع یكی از برنامه های اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۳۹۶ تلقی و بر اجرای آن توسط مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت تاكید شد؛ مساله ای كه به قول آن ها نیاز جدی و مبرم صنعت كشور است، چراكه با فرسوده شدن خیلی از تجهیزات و واحدهای صنعتی امكان رقابت تولیدات صادرات گرا برای واحدهای مربوطه وجود ندارد و صنعت كشور در این زمینه با چالش جدی روبرو شده است.
با وجود اینكه از ابتدای سال قبل بارها و بارها بر طبل اجرای طرح ۱۰ هزار میلیاردی نوسازی و بهسازی ۵۰۰۰ واحد صنعتی كوبیده شد، اما با رسیدن به روزهای پایانی سال و به اذعان برخی مسئولان این طرح شكست خورده تلقی شد؛ طرحی كه از زمان آغاز آن تا آخر سال ۱۳۹۶ در مجموع به ۱۸۵ واحد صنعتی رقمی معادل ۶۲۰ میلیارد تومان پرداخت گردید و در نهایت رقم پرداختی در طرح "نوسازی و بهسازی" صنایع از ابتدای سال قبل تا پنجمین روز از خرداد امسال درحالی از مرز ۷۰۰ میلیارد تومان گذر كرد.




1397/03/11
12:17:57
5.0 / 5
1673
تگهای خبر: شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
لینک دوستان پارس آی سی تی
آی سی تی پارس